ADINI ERCİYES VE KAYSERİ’DEN ALAN BİTKİLER

Erciyes Akkaranfili(Dianthus Aytachii)

Yaklaşık 6.5 cm’ye boylanan, endemik çok yıllık bitki. Yastık formunda kümeler oluşturur. Çok sayıda pembe-beyaz çiçekli saplara sahiptir. Erciyes Dağında 2500–2800 m arasında volkanik kayalık yamaçlarda ve eğimli taşlıklarda yetişir. Temmuz-Ağustos aylarında çiçeklenir.

Erciyes Dağı’na özgü Dianthus aytachii, 0.5-7 cm boyunda beyaz-kırmızı taç yapraklara sahip yumak formunda bir karanfil türüdür.

 

Yumak Otu(Fescue)

Buğdaygiller ailesinde yer alan, mera veya çayırlarda yetişen, otsu bir bitki türü, çayır otu her dem yeşil, sık formlu bir bitkidir. Yumak otu bitkisi çim benzeri yer örtücü bitki çeşitleridir. 20 ile 30 cm uzayabilir. Yumak otunun yaprakları yeşilden gümüşi maviye kadar değişen farklı renkler alır. Meyveleri ise açık kum renginde olabilmektedir. Yumak otu nasıl üretilmektedir? Tohum ve ayrıma ile üretimleri yapılır. Tohumlar erken ilkbahar veya sonbaharda ekilebilir. Ayırma işlemi çiçeklenme dönemi dışında köklü bitki parçaları kesilerek yapılır.

Erciyes Çançiçeği (Campanula Argaea)

Yaklaşık 20–35 cm boylanan, endemik çok yıllık bitki. Gövde kalın, basit veya dallı, sert tüylüdür. Gövdenin alt kısmındaki yoğun yapraklar dikdörtgensi-kaşıksı, kenarları dişli ve orta yapraklar sapsız, dikdörtgensi şekillerdedir. Akdeniz, Batı Karadeniz ve İç Anadolu’da 800–2400 m arasındaki kayalıklarda yetişir. Temmuz-Ağustos aylarında çiçeklenir.

Erciyes Korungası (Onobrychis Argaea)

Yaklaşık 15 cm’ye boylanan, endemik çok yıllık bitki. Yastık fleklinde kümeler oluşturur. Kökleri odunsu, gövdesi yatık, yapraklar tüysüdür. İç Anadolu’da 2300-2800 m arasındaki yamaçlarda yetişir. Temmuz ayında çiçeklenir.

Soğuğa ve kurağa çok dayanıklı olan korunga, diğer bitkilerin yetişmediği kıraç, kireçli topraklarda iyi gelişir

 

Erciyes Dağpapatyası(Anthemis Cretica)

Yaklaşık 7 cm’ye boylanan çok yıllık bitki. Rizomlu yatık gövdesi, yoğun gri-beyaz tüylerle kaplıdır. Yapraklar tüysü parçalı, çiçek durumunu çevreleyen yapraksı yapılar kahverengi kenarlıdır. Erciyes Dağında 3700 m’ye kadar kayalık ve taşlık yamaçlarda