İklim Krizi Avrupa’yı Kasıp Kavuruyor

The Guardian’ın haberine göre Avrupa Kıtası 2022 yaz aylarında aşırı ve benzeri daha önce görülmemiş yüksek sıcaklıklarla adeta pişiyor. Temmuz ayında Londra’da düzinelerce ev, sıcak hava dalgasında kül olurken, Portekiz, İspanya, Fransa ve Yunanistan on binlerce hektarlık ormanını kaybetti.

EFFIS’ten (European Forest Fire Information System – Avrupa Orman Yangını Enformasyon Sistemi) sağlanan veriler, 23 Temmuz 2022 tarihi itibariyle, AB ülkelerinde 515.000 hektarlık arazinin yandığını, bunun 2006 yılından bu yana kaydedilen ortalamanın dört katı olduğunu gösteriyor.

Hava durumu veri sağlayıcı hizmeti veren Visual Crossing firmasından alınan verilere dayanılarak yapılan analizde, günümüz sıcaklıklarının 1980 yılından bu yana, Haziran-Temmuz sıcaklıkları ortalamasının 40 yılın en yükseği olduğu anlaşıldı. Londra, 19 Temmuz’da tarihin en yüksek sıcaklığını yaşadı. Heathrow Havaalanı’nda sıcaklık 40,2 santigrat derece ölçüldü. 1980-2022 yılları arasında Temmuz ayında ölçülen ortalama değerlere göre tarihinde ilk defa bu denli yüksek sıcaklıklara maruz kalan başkentler ve ölçülen değerler şunlar;

Berlin, Almanya: 37,3 C

Dublin, İrlanda: 29,9 C

Ljubljana, Slovenya: 37 C

Londra, İngiltere: 40,2 C

Stockholm, İsveç: 33,8 C

Zagreb, Hırvatistan: 38,8 C

Bilim insanları, bu sıcaklıkların insan kaynaklı küresel ısınmanın sonucu olduğunu söylüyorlar. Eğer insan faktörü olmasaydı İngiltere’de sıcaklıkların 40 derecenin üzerine çıkma ihtimalinin binde birden az olduğunu belirtiyorlar. Imperial College London öğretim üyesi Dr. Friederike Otto, 40 C’nin “insan kaynaklı iklim değişikliği olmadan neredeyse imkansız olacağını” söyledi. Bilim insanları, acil olarak gaz emisyon düşüşü sağlanmazsa İngiltere’de her üç yılda bir 40 C ve üstünde sıcaklık ölçülebileceğinin altını çizdiler.