Vakıf Senedi

Vakıf Senedi

Bismillahirrahmanirrahim

Bizlere Kayseri Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı’nı kurup çalışma imkanı veren alemlerin rabbi olan Allah’a hamdü senalar olsun. Selat ve selam peygamberimiz Hazreti Muhammed (S.A.V.) üzerine al ve ashabının ve onlara tabi olanların üzerine olsun. Ya Rabb bizlere çalışmalarımızda devamlı ve hayırlı başarılar ihsan eyle, bizlerden razı ol, Amin.

VAKFIN ADI

Madde 1 –  Vakfın adı Kayseri Erozyonla Mücadele ve Ağaçlandırma (KAYEMA) Vakfı’dır.

İş bu resmi senette sadece vakıf denilecektir.

VAKFIN MERKEZİ

Madde 2 – Vakfın merkezi Kayseri ili Melikgazi ilçesinde olup, adresi: Millet Cd. 23-1 (Belediye İşhanı Karşısı) Tel: 222 15 33. Vakıf yönetim kurulu kararı ve yetkili makamlardan izin almak kaydı ile yurt içinde şube ve temsilcilikler açabilir.

VAKFIN AMACI

Madde 3 – Vakfın amacı, güzel yurdumuzun her yıl milyonlarca ton, hazinelerden daha değerli, bitki örtüsünün yetişebileceği, kıymetli toprağını yok ederek, hızla çölleşmeye doğru götüren erozyon canavarına karşı azimli ve devamlı bir mücadeledir. Ülkemizde doğal varlıkların ve sağlığın korunması, mera ıslahı ve ağaçlandırmanın önemi konusunda kamuoyunun eğitimi ve bilgilendirilmesidir.

Ağaç ve orman sevgisini topluma mal etmek, doğal varlıkların, insan sağlığının, yeşil alanların, toprak ve toprak örtüsünün, ormanların korunması, geliştirilmesi ve yenilerinin tesis edilmesini sağlamak için faaliyette bulunmaktır.

Kayseri il sınırları içerisinde ağaçlandırma, erozyon kontrolü ve doğal varlıkları koruma konularında hazırlanacak projelere göre çalışmalar yapmak, bu paraleldeki çalışmalara destek olmaktır.

VAKFIMIZ BU AMACINI GERÇEKLEŞTİRMEK İÇİN;

  1. Teknik, bilimsel ve idari yönden yeterli kadro ve teşkilatı meydana getirecektir. Kurulacak kadro ve teşkilat için, vakıf amacının gerçekleştirilebilmesi gayesi ile eğitim programları düzenleyecektir.
  2. Yeşil alan ağaç topluluğu ve orman tesis etmek için gerçek ve tüzel kişilerle işbirliği yapacaktır.
  3. Doğanın korunması, yeşilin, ağacın ve ormanın fayda ve zarureti, erozyonla mücadele ile ilgili bilgilerin verileceği eğitim programları düzenleyecek ve bunları uygulayacaktır.
  4. Eğitim hizmetlerini gerçekleştirmek için gerek duyacağı mahallelerde eğitim merkezleri kuracak, fakir ve başarılı öğrencilere burslar verecektir.
  5. Amacının gerçekleşmesi için yakın konularda faaliyet gösteren özel veya resmi kurum, merkez, enstitü ve vakıflar ile amacına dönük işbirliği yapabilecektir.
  6. Amacı doğrultusunda düzenlenen seminer, konferans ve toplantılara katılacak ve bunları düzenleyecektir.
  7. Yapacağı hizmetler karşılığında vakıflar dahil tüm kurum, kuruluş veya kişilerden vakıf amacına sarfedilmek üzere bağış alacak; genel amacı, vakfın amacı ile bağdaşmak kaydı ile şartlı amaçlı bağışları kabul edecektir.
  8. Amacı doğrultusunda yayınlar yapacaktır. Basın ve yayın organları ile işbirliği içinde kampanyalar yürütecektir.
  9. İlimizin iklim şartlarına en uygun ağaç cinslerini tespit ederek uygun yerlerde bizzat ağaçlandırma çalışmaları yapacaktır.
  10. Ağaçların korunması, nebatatın korunması, alan koruması, ağaçlandırma, bitkilendirme ve mera ıslahı gibi konularda projeler üretecektir.
  11. Vakıf siyasetle meşgul olmayacak milli ve manevi menfaatlere aykırı faaliyetle bulunmayacaktır.

VAKFIN AMACINI GERÇEKLEŞTİRMEK İÇİN YAPABİLECEĞİ TASARRUFLAR

Madde 4 –

  1. Amacına ulaşmak için vakıf, kanuni sınırlamalar müstesna, taşınır ve taşınmaz mallara veya her ikisinden müteşekkil her çeşit mal ve mülk ve mal varlığına, bağış, vasiyet, sair ölüme bağlı tasarruflar yoluyla veya satın alma, kiralama suretiyle sahip olmaya, sahip olduklarını satmaya, kiralamaya ve takas etmeye, mal varlığında yer alan gayrimenküllerini takas yoluyla değiştirmeye, devir ve ferağ etmeye, gelirlerini veya karlarını tahsil ve sarfa, vakfın mal varlığına dair bir veya birden fazla gayrimenkulü veya gelirlerini dilediği şekilde yatırımlarında kullanmak;
  2. Vakfın amacına aykırı olmamak ve o amaca tahsis olunmak kaydıyla, vaki bağış veya vasiyet veya ölüme bağlı tasarruflar yoluyla sahip olduğu taşınır veya taşınmaz malları ve paraları idare ve tasarrufa, harcamak;
  3. Şirketlerin hisse senetlerini, intifa senetlerini, obligasyonlarını almak, satmak, gelirlerini tahsil ve sarfetmek;
  4. Vakfın amacına benzer faaliyette bulunan vakıf ve derneklerle işbirliği yapmak, onlardan yardım almak, onlarla anlaşmalar akdetmek, gelirlerini artırmak için vakfın mal varlığına dahil kıymetlerle bir şirkete katılmak, elde edeceği kar hisselerini sarfetmek;
  5. Gayrimenkullerini intifa, sükna gibi mülkiyetin gayri, ayni haklarını kabul ve kullanmak;
  6. Mevcut ve vücut bulacak gelirleri ile kuracağı akdi münasebetler için taşınır ve taşınmaz malların rehni dahil, her türlü teminatları almak, muteber banka kefaletlerini kabul etmek;
  7. Vakıf, gayelerini gerçekleştirmek amacı ile gereğinde ödünç almak, taşınır ve taşınmaz malları rehin göstermek ve sair teminat iradetmek;
  8. Amacına uygun şartlı bağışlar kabule; velhasıl, vakfın amaçlarından birinin veya tamamının gerçekleştirilmesi için faydalı ve lüzumlu görülen bilcümle teşebbüs, tasarruf, temellük ve sözleşmeleri, işlemleri icraya koymak.

Ancak; Vakıf, gelirlerini  903 sayılı kanunla yasaklanan maksadlarla kullanamaz.

VAKFIN MAL VARLIĞI

Madde 5 – Vakfın kuruluş mal varlığı kurucular tarafından vakfa tahsis edilmiş olan 500.000.000. (beşyüzmilyon) TL dır.

Vakıf, bu ilk kuruluş varlığına ilave olarak, her türlü mal ve hakları, bir mal varlığının tamamını veya bir kısmını bağış, vasiyet veya başka suretle temellük edebilir. İntifa, sükna veya mülkeyiten gayri, ayni haklarına sahip olablir veya bu hakları herhangi bir hukuki yolla edinebilir.

VAKFIN GELİRLERİ

Madde 6 –

  1. Amacına uygun her türlü şartlı ve şartsız bağışlar, yardımlar, hibeler, doğrudan veya vasiyet yoluyla vakfedilen mallar.
  2. Üyelerden alınan giriş bağışı, üye aidatları ve teberruları
  3. Her türden fidan üretimi ve satışları
  4. Çiçekçilik, çiçek ve çiçek toprağı satışları
  5. Seracılık, serada yetiştirilebilin nebatat satışları
  6. Kültür mantarcılığı
  7. Yörede yetişen bitki örtüsünün sergilenmesi açısından arberatum oluşturulması
  8. Birkaç sene zarfında ürün veren ceviz, badem gibi ağaçların yetiştirilmesi ve ürünlerinin satışı ve bu bölgelere girişten alınacak giriş ücretleri;

VAKFIN ORGANLARI

Madde 7 –

  1. Kurucular Kurulu
  2. Yönetim Kurulu
  3. Vakıf Genel Müdürlüğü
  4. Denetim Kurulu

KURUCULAR KURULU

Madde 8 –

Kurucular Kurulu şu şekilde teşekkül eder;

  1. Vakıf kurucuları
  2. Vakfa yapmış olduğu büyük bağışlar nedeniyle şeref üyeliğine kabul edilmesi uygun görülen kişiler
  3. Tabii üyeler:

Kayseri Valisi, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Başkanı, Garnizon ve As. Birlikleri komutanları, Erciyes Üniversitesi Rektörü, Merkez Kaymakamları, Merkez ilçe Belediyeleri Başkanları, Karayolları Bölge Müdürü, Devlet Su İşleri Bölge Müdürü, Köy Hizmetleri Bölge Müdürü, İl ve Merkez İlçe Milli Eğitim Müdürleri, İl ve Merkez İlçe Müftüleri, İl Çevre Müdürü, İl Çevre Vakıf Müdürü, Tarım İl Kuruluşları Müdürü, Orman İşletme Müdürü, İl Sağlık Müdürü, İl Özel İdare Müdürü, İl ve İlçe Ziraat Odaları Başkanları vakfın tabii üyeleridir.

KURUCULAR KURULUNUN GÖREV VE YETKİLERİ

Madde 9 – Kurucular Kurulu’nun görev ve yetkileri şunlardır:

  1. Yönetim Kurulu üyelerini seçmek
  2. Yönetim Kurulu tarafından hazırlanan faaliyet raporu, bilanço gelir-gider hesaplarını incelemek ve yönetim kurulunu ibra etmek
  3. Vakfın çalışmaları ile ilgili tavsiyelerde bulunmak

KURUCULAR KURULUN TOPLANMASI

Madde 10 – Kurucular Kurulu 2 yılda bir Mart ayı içinde toplanır. Yönetim Kurulu gerekli hallerde Kurucular Kurulu’nu olağanüstü toplantıya çağırabilir. Kurucular Kurulu üyelerinden en az yarıdan bir fazlasının katılmasıyla toplanır. Birinci toplantıda yarıdan fazla üyenin bulunması sağlanamamış ise, en az bir hafta içinde yapılacak ikinci toplantıda bu nisap aranmaz. Bu husus ve ikinci toplantı tarihi, birinci toplantıya ait ilan ve üyelere gönderilecek yazıda belirtilir.

KARARLAR

Madde 11 – Kurucular Kurulu’nca bir başkan, bir başkan yardımcısı, iki divan katibi seçilir. Katipler görüşülen hususları tespit ederler.

Alınan kararlar zapta geçirilir ve altları başkanlık divanı ve üyeler tarafından imzalanır. Kurucular Kurulu’nda kararlar mevcut üyelerin salt çoğunluğu ile alınır. Her üyenin tek oy hakkı vardır. Kurucular Kurulu’nun toplantısına gelmeyecek üye yerine vekil gönderebilir. Bir şahısta birden fazla vekalet toplanamaz.

YÖNETİM KURULU

Madde 12 – Yönetim Kurulu, Kurucular Kurulu tarafından iki yıl için seçilecek 7 asıl ve 3 yedek üyeden meydana gelir. Yönetim Kurulu üyeleri Kurucular Kurulu üyeleri arasından Kurucular Kurulu çoğunluğunca seçilir.

YÖNETİM KURULU BAŞKANI VE TEMSİL

Madde 13 – Yönetim Kurulu kendi üyeleri arasından bir başkan ile bir ikinci başkan seçer. Yönetim Kurulu Başkanı, vakfı temsil eder. İkinci Başkan, başkan bulunmadığı zamanlarda Yönetim Kurulu’nun toplantıların başkanlık eder. Gerekirse ikinci başkana Yönetim Kurulu tarafından temsil yetkisi verilebilir.

Yönetim Kurulu ikinci başkana veya Vakıf Genel Müdürü’ne vakıf adına tasarruf yapma yetkisi verebilir.

TOPLANTI VE KARARLAR

Madde 14 – Vakıf Yönetim Kurulu ayda bir toplanır. Yönetim Kurulu Başkanı gerektiğinde Yönetim Kurulun toplantıya çağırabilir. Yönetim Kurulu, İkinci Başkanla bir üyenin müşterek çağrısı üzerine toplanabilir. Toplantılara Yönetim Kurulunca kabul edilen bir özrü olmaksızın üst üste dört defa katılmayan üyeler Yönetim Kurulu üyeliğinden çekilmiş sayılır. Yerlerine yedek alınır. Kararlar tam üye sayısının salt çoğunluğu ile alınır. Kararlar noterlikten tasdikli yönetim kurulu karar defterine geçirilir ve Yönetim Kurulu üyeleri tarafından altları imzalanır.

Yönetim Kurulunca, toplantı olmadığı zamanlarda vakıf işleri ve ilgili kararlar alıp yürütmek üzere Başkan, İkinci Başkan veya üyelerden biri ile Genel Müdür’den meydana gelecek üç kişilik bir icra kurulu kurulabilir. Bu kurulun hangi hallerde ve konularda karar alıp yürüteceği yönetim kurulunca tespit edilir.

YÖNETİM KURULUNUN GÖREV VE YETKİLERİ

Madde 15 – Yönetim Kurulunun görev ve yetkileri şunlardır;

  1. Vakfın gayesinin gerçekleşmesi için faydalı her türlü tedbirleri almak,
  2. Vakfın çalışmalarının gerektirdiği harcamaları yapmak ve ödeme usullerini tespit etmek,
  3. Her türlü menkul ve gayrimenkul malları ile paraları, nakdi değeri olan hakları, hisse ve alacak senetlerini ve benzeri kıymetli evrakı, intifa sükna veya mülkiyetin gayri, ayni hakları, bir mal varlığının tamamını veya bir kısmını hibe, vasiyet veya ölüme bağlı diğer tasarruflar yolu ile, yahut satın alma veya kiralama sureti ile temellük veya tasarruf etmek ve suretle iktisap olunan emvalin vakıf mülkiyetine geçirilmesi için gerekli ferağları kabul etmek ve sar her türlü özel veya resmi işler yapmak,
  4. Boşalan Yönetim Kurulu üyeliklerine yedekler arasından yenilerin seçmek,
  5. Vakıf malları le ilgili takas işlemleri konusunda karar verip bununla ilgili her türlü işlemleri yapmak;
  6. Kurucular kurulu üyeliğine teklif edilenlerin üyeliğinin kabul edilip edilmeyeceğine karar vermek,
  7. Vakıf gayesinin gerçekleştirilmesi için, vakıf mal varlığını nasıl ve ne zaman v ne ölçüde kullanılacağı hakkında karar almak ve bu sebeple vakıf mallarından tasarruf etmek sureti ile ilgili mevzuat çerçevesinde menkul ve gayrimenkul, malları mevzuata uygun olarak satmaya, kiralamaya, gelirlerini tahsile ve sarfa yetkili bulunmak ve gayrimenkuller için tapu dairelerinde gerekli takrirleri vermek,
  8. Vakıf işlerinde çalıştırılacak Vakıf Genel Müdürü ve ihtiyaç duyulacak diğer personelin tayini ile görev yetkilerini, sorumluluklarını, bu personele verilecek ücretleri tespit etmek, lüzum görülen hallerde bunların vakıfla ilişkisini kesmek (bu personelin görev, yetki ve sorumluluklarını yönetim kurulunca hazırlanacak bir talimatla belirtir.)
  9. Vakfın bütçe ve bilançoları ile gelir-gider cetvelinin ve faaliyet raporlarını hazırlamak,
  10. Usulüne göre karar, muhasebe, demirbaş eşya, gayrimenkul eşya defterini tutmak,
  11. Kurucular Kurulu’na hesap vermek
  12. Vakıf senedinde yapılacak değişikliklerin hazırlığını yapıp Kurucular Kurulu’na sunmak
  13. Kurucular Kurulu’nun karar ve temennilerinden mümkün olanlarını yerine getirmek
  14. Vakfın kuracağı tesisler için lüzumlu talimat ve yönetmelikleri hazırlamak, yürürlüğe koymak ve hükümlerini yürütmek

VEKİL TAYİNİ

Madde 16 – Yönetim Kurulu gerektiğinde vakfa ait bir veya birçok işin görülmesi ve vakfa yapılacak şartlı ve şartsız bağışların kabulü için kendi üyelerinden veya dışarıdan birini veya birkaçını temsilci veya vekil olarak tayin edebilir.

DENETİM KURULU

Madde 17 – Denetim Kurulu, Kurucular Kurulu adına vakfın faaliyet ve hesaplarını denetlemek için kurulmuş bir organdır. Denetim Kurulu, Kurucular Kurulu’nun kendi içinden veya dışarıdan iki yıl için seçeceği üç kişiden oluşur, ayrıca iki yedek denetçi seçilir.

Süresi biten denetçi veya yedekleri yeniden seçilebilir. Denetçilerin görevlerinden ayrılmaları halinde yerlerine yedek denetçiler alınır. Denetim Kurulu vakfın tüm evrak, defter, hesap ve belgelerini inceler ve denetler. Hesap dönemi itibariyle düzenlenecek rapor, kurucular kurulu toplantısından en geç on beş gün önce Kurucular Kurulu üyelerine gönderilmek üzere Yönetim Kuruluna verilir.

VAKFIN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Madde 18 – Vakfın organlarından biri de Vakıf Genel Müdürlüğü’dür. Vakıf Genel Müdürü, Yönetim Kurulu üyeleri arasından veya dışarıdan yönetim kurulunca tayin edilir. Genel Müdür, Yönetim Kurulu’nca verilerin kararları uygular ve Yönetim Kurulu’nca verilen diğer işleri yürütür. Yönetim Kurulu’nca ihtiyaca göre yeteri kadar Genel Müdür Yardımcısı, Şube Müdürü ve diğer personel görevlendirilebilir.

VAKIF GELİRLERİNİN TAHSİS VE SARF EDİLECEĞİ YERLER

Madde 19 – Vakıf yönetimince; yıl içinde elde edilen brüt gelirlerin yüzde yirmisi, idame masrafları ile ihtiyatlara ve vakıf mal varlığını artıracak yatırımlara, kalan yüzde sekseni ise vakıf amaçlarına ayrılacak ve harcanacaktır.

VAKIFTA İFA EDİLECEK HİZMETLERİN KARŞILIĞI

Madde 20 – Vakıf Kurucular Kurulu, Yönetim Kurulu ve Denetleme Kurulu’nca seçilenlerin ifa edecekleri hizmetler fahri olacaktır. Ancak vakıf için yapacakları seyahat ve masrafları vakıfça karşılanacaktır.

HESAP DÖNEMİ

Madde 21 – Vakfın hesap dönemi takvim yılıdır.

BANKALAR’DA HESAP AÇMA VE KAPAMA

Madde 22 – Bankalarda hesap açma ve kapamada, para çekme, Yönetim Kurulu’nca görevlendirilecek iki kişinin imzası bulunur.

VAKFIN SENEDİNDE YAPILACAK DEĞİŞİKLİK

Madde 23 – Vakfın senedi ihtiyaca göre değiştirilebilir. Bunun için Yönetim Kurulunun teklifi ve Kurucular Kurulu’nun kararı şarttır.

Kurucular Kurulu üyelerinden en az on kişinin teklifi halinde de Kurucular Kurulu kararı ile senette değişiklik yapılabilir.

VAKFIN SONA ERMESİ

Madde 24 – Vakfın herhangi bir sebeple feshi gerektiği takdirde feshe Yönetim Kurulunun teklifi ile Kurucular Kurulu karar verir.

Feshi halinde vakfa ait mallar aynı amaca yönelik diğer bir vakfa veya bir resmi kuruma devredilir.