İklim Şurası 2022 Yapıldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından düzenlenen “İklim Şurası“, 21-25 Şubat 2022 tarihleri arasında Selçuklu Kongre Merkezi’nde (Konya) yapıldı. Beş gün süren şurada “2053 Net Sıfır Emisyon ve Yeşil Kalkınma Hedefi” doğrultusunda kısa, orta ve uzun vadeli stratejik eylem planları ele alındı.

Gençlik Oturumu ile başlayan şuranın açılışı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından yapıldı. Programa 209 üniversiteyi temsil eden iklim elçileri, ünlü sanatçılar, belediye başkanlanları ve uzmanlar ile çok sayıda yerli ve yabancı konuk katıldı.

İklim şurası “Gençlik Oturumu” ile başladı.

Bakan Kurum’un gençlerle bir araya geldiği oturumun moderatörlüğünü doğa savunucusu Güven İslamoğlu yaptı. Bakan, 209 üniversiteli iklim elçisinin sorularını yanıtladı.

İklim Şurası 2022 “Gençlik Oturumu”

Net Sıfır Emisyon” amacına ulaşmak için çalışmak zorunda olduklarını kaydeden Kurum, “Gençlerimizde gelecekle ilgili beklentiler var. 10 bin üniversite öğrencimizle yapılan araştırmada yüzde 56’sı felaketlerin olacağını öngörüyor ama hepsinin ümitleri var. İklim değişikliği ile mücadelede gençler ön safta yer almak istiyorlar. Üniversitelerimizden gelen pırıl pırıl iklim elçileri bu işin öncülüğünü yapacaklar. Gençlerimiz, benden, Bakan Yardımcımızdan, Belediye Başkanımızdan bu görevi daha iyi yapacaklar. 209 iklim elçisi, ben de 210’uncu abileri olarak, inşallah iklim değişikliği ile mücadelenin öncülüğünü hep birlikte yapacağız. El birliği ile Türkiye’mize, ülkemize sahip çıkacağız.” dedi.

İklim Şurası’nının ikinci gününde “İlk Kim Değişiyor?” paneli yapıldı.

Panel moderatörlüğünü Mesut Yar’ın yaptığı programa, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Engin Altan Düzyatan, Ayhan Sicimoğlu, Güven İslamoğlu ve Abdulkerim Bardakcı konuşmacı olarak katıldı. Paneli aralarında Konya Valisi Vahdettin Özkan, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay gibi üst düzey yöneticinin de bulunduğu çok sayıda doğa ve çevre gönüllüsü izledi.

İklim Şurası 2022 “İlk Kim Değişiyor?” Paneli

Bakan Murat Kurum, “İklim değişikliğinin etkilerini net bir şekilde hissettik, tüm dünya ve Türkiye iklim değişikliğinden net bir şekilde etkilendi, Türkiye’nin dünyadaki iklim değişikliğinde tarihi sorumluluğu yok denecek kadar az, ülkemizle bu noktada gurur duymalıyız” dedi.

Engin Altan Düzyatan, ismi “Sen de Tanık Ol” olan ve Afrika’da çektiği belgeselle, iklim değişikliğinin sonuçlarını net gördüğünü, doğayı düşünürken bütünsel düşünmek gerektiğini söyledi. Dünyanın 2300 nüfuslu tek sıfır atık kasabası olan Japonya’daki Kamikatsu’ya gittiğini anlatan ünlü oyuncu Düzyatan, “Çöplerini herkes kırka ayrıştırıyor. Herkes günde on dakikada oturup atıklarını ayrıştırıyor ve bununla da ‘ben çevreye daha saygılıyım’ diye yarışıyorlar. Bireysel olarak daha fazla bilinçlenmemiz gerekiyor” dedi.

Güven İslamoğlu, “Dinozorların içtiği suyu içiyoruz. Su doğada ne azalıyor, ne çoğalıyor. Konya Ovası büyük bir karbon yutağı. Başakşehir Belediyesi ile ilkokul öğrencilerine eğitim verdik. 50 okulda ve 1000 öğrenciye ulaştık. Oksijen nedir? diye sorduğumuzda bilen öğrenci dört. ‘Ağaç kesme, ağaç dik’ ile olmaz bu. İyi eğitim vermemiz şart” diye konuştu.

Ayhan Sicimoğlu, “Suyun altı çöp. Bu çok acı. Bu yaşıma kadar ben bu coğrafyada iklim değişikliğini gördüm. İstanbul’da 2 metre kar yağardı ve iki ay kalırdı o kar. Şimdi kar yağıyor ve ertesi gün eriyor. Bunun sonu ne olacak merak ediyorum. İleride öyle bir iklim değişikliği olacak ki boğazlar belki yok olacak. Ama Konya’ya birşey olmaz merak etmeyin(!)” dedi.

İklim Şurası üçüncü gününde yedi komisyonun üçer oturumu ve günlük değerlendirme toplantıları yapıldı.

Alanında uzman akademisyenlerin, iş insanlarının, sivil toplum kuruluşlarının ve birçok kamu kurumu temsilcisinin katıldığı komisyon toplantılarında “Sera Gazı Azaltım, Bilim ve Teknoloji, Yeşil Finansman ve Karbon Fiyatlama, İklim Değişikliğine Uyum, Yerel Yönetimler, Göç, Adil Geçiş ve Diğer Sosyal Politikalar” konuları üzerine tartışmalar yapıldı.

İklim Şurası 2022 Komisyon Toplantıları

Şuranın dördüncü gününde “Yerelde İklim Eyleminin Güçlendirilmesi” ve “Yeşil Mutabakat ve Sanayide Dönüşüm” panelleri yapıldı.

“Yerelde İklim Eyleminin Güçlendirilmesi” panelinin moderatörlüğünü Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Başkanvekili Prof. Dr. Şükrü Karatepe yaptı. Panelistler ise Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ve Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Birol Ekici idi.

İklim Şurası 2022 “Yerelde İklim Eyleminin Güçlendirilmesi” Paneli

Moderatör Karatepe, “Yük yerele düşüyor. Yük yerele düşüyorsa bunun finansmanının da, katkısının da yapılması gerekiyor” dedi.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, yerel yönetimler ile merkezi yönetimler arasında yeni bir değişiklik yapılar bazı yetkilerin yerel yönetimlere verilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Bu kadar kuraklık olmadan öncesi, yıllardır söylüyorum ‘su bakanlığının’ kurulması gerekiyor. Doğa, maden, imar planları gibi ilgili konularda karar verici merciinin su bakanlığının olması lazım. Bir damla içme suyunun heba olacağı yerde kesinlikle diğerleri ikinci sırada kalmalı. Böyle yerlerde kesinlikle arama veya işletme ruhsatı verilmemeli” ifadelerini kullandı.

İklim Şurası’nın kapanış töreninde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un başkanlığındaki divan toplandı. Şurada ortaya çıkan tavsiye kararlarının okunmasının ardından, 217 maddelik tavsiye kararları oylamaya sunuldu. Tavsiye kararlarının tamamı oy birliği ile kabul edildi.

İklim Şurası 2022 “Kapanış Töreni”

Bakan Kurum, programa çevrimiçi veya fiziken katkı sunan, zaman ayıran ve düzenlenmesinde emegi geçen bütün çevre dostlarına, doğaseverlere, iklim dostlarına da sevgilerini ve saygılarını sunduğunu söyledi.