Hava Kirliliği İnsan Ömrünü Kısaltıyor

Hava kirliliği yorgunluğa, huzursuzluğa, astıma, KOAH hastalığına, nefes tıkanıklığına ve mutsuzluğa yol açıyor. Bu da yetmezmiş gibi insan ömrünü de kısaltıyor.

Amerika Birleşik Devletleri‘nin saygın üniversitelerinden Chicago Üniversitesi‘de yapılan bir araştırma dünyada meydana gelen ölümler düşünüldüğünde, gerçekleşen on ölümden ikisinin hava kirliliğinden kaynaklandığını ortaya koydu.

Veriler dünyada her sene 7 ila 8 milyon insanın hava kirliliğine bağlı hastalıklardan hayatını kaybettiğini gösteriyor.

Chicago Üniversitesi’nin sürekli olarak yayımladığı bir gösterge olan “Hava Kalitesi Hayat Göstergesi“ne (Air Quality Life Index – AQLI) göre insan ömrü hava kirliliği sebebiyle kişi başına yaklaşık iki buçuk yıl azaldı ve bu hesaba göre her yıl 8 milyar insanın hayatından yaklaşık “17 milyar yıl” azalacak.

Hava kirliliğinin asıl sebebi termik santrallerin yaktığı kömür ve petrol türevlerini kullanan sektörler. Dünya üzerinde hava kirliliğinin en fazla olduğu ülke ise Hindistan. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ-WHO), Hindistan vatandaşlarının hava kirliliğinden dolayı ömürlerin 6 yıl kadar azaldığını bildirdi.

İsviçre‘de hava kalitesi teknoloji şirketi olan IQAir tarafından yayımlanan ve 106 ülkeyi kapsayan rapora göre, Türkiye 2020 yılında hava kirliliğinde 46. sırada yer aldı. Türkiyenin hava kirliliğinden muzdarip üç şehri Çorum, Erzurum ve Düzce olarak belirlendi.