Ağaçların Faydaları

Ağaçların Faydaları

Ağaç, oksijen üretir, havayı karbondioksitten (CO2) temizleyerek yaşama nefes verir.

Ağaçlar atmosferden karbondioksiti alırlar, karbondioksiti oksijene dönüştürerek serbest bırakırlar. Ülkemizde yetişkin bir ağaç yılda yaklaşık 7 kilogram karbondioksiti atmosferden çeker.

Ağaç, bir yağmur jeneratörüdür.

Yağmur yağması için atmosferde sadece su buharının bulunması yetmez. Su moleküllerinin bir araya toplanmasını sağlayan zerrelere ihtiyaç vardır. Bunlar sayesinde su damlası oluşur ve yağmur yağar. Ağaçlar yağmurun yağmasını sağlayan bu zerreleri yayarlar.

Ağaç, biyoçeşitliliğin temelidir.

Sadece bir ağaç türünün yok olması, 30 hayvan türünün yok olmasına neden olabilir.

Ağaç, erozyon canavarıyla savaşır.

Toprak erozyonuyla mücadele etmenin mükemmel yolu ağaç dikmek ve ağaçları korumaktır. Ağaç kökleri toprağı eğimli arazide yerinde tutar. Topraktaki nemi ve su seviyesini dengeleyerek toprağın akıp ya da uçup gitmesini engeller.

Ağaç, suyu kaliteli hale getirir.

Ağaç kökleri suyu filtreleyerek kalitesini artırır. Su kaynaklarını korur, sel hasarını azaltır.

Ağaç, aşırı sıcaklık farklarını azaltır.

Ağaçlar atmosfere su buharı da bırakır. Bu yerel nem derecesini etkiler, sıcaklık farkındaki aşırılıkları ortadan kaldırır.

Ağaç, yaşam kalitesini artırır.

Ağaçlar bize mevsimlerin geçişini gösterir. Doğayla aramızdaki ilişkiyi hatırlatır. Psikolojimize olumlu katkıda bulunur. Ağaçlar arasında geçirilen birkaç dakika içinde, kan basıncı düşer, kalp atış hızı yavaşlar ve stres seviyesi azalır.

Ağaç, yerel ekonomiye yüksek katkı sağlar.

Ağaçlar ekononomik değeri yüksek yapı malzemeleridir. Bakımı ve erişimi en kolay ekonomik değerdir.

Ağaç, turistik cazibe sağlar.

Ormanlar ve parklar turistlerin ilgisini çeken yerlerdir. Toplum psikolojisini rahatlatırlar.

Ağaç, enerji tasarrufu sağlar.

Bir konutun kuzey tarafında bulunan ağaç topluluğu, kış aylarında ısıtma maliyetlerini düşürür. Yaz aylarında, bir evin etrafına yerleştirilen ağaçlar sıcaklığı düşürür.

Ağaç, besler ve tedavi eder.

Ağaçlardan sağlanan meyvelerin alternatifi yoktur. Besleyici ve iyileştiricidir. Birçok ağacın özünden ve meyvesinden ilaç yapımında faydalanılır.

Ağaç, doğal bir temizleyici, çevre kirliliğine karşı önlemdir.

Yetişkin bir ağaç her yıl çevredeki iki kilograma yakın kirleticiyi doğadan temizler, güneşten gelen radyasyona karşı gölgesindekileri korur, gürültüyü azaltır.

Ağaç, toprağın yapısını dengeleyerek kuraklığı azaltır.

Azot, fosfor ve potasyum bitkiler için çok önemli besinlerdir. Ağaçlar havadan aldıkları azotu kökleriyle toprağa vererek azot bakımından zengin alanlar oluştururlar.